Jij en je kind hebben misschien routines ingesteld. Het naar bed gaan zal een belangrijk moment van de dag zijn voor jou en je kind. Bedtijd is een geweldige, ononderbroken tijd voor met zijn twee n waarbij je naar je kind kunt luisteren en met hem over zijn dag kan praten. Als je dit als een vaste avondroutine instelt, zal je geruststellende stem je kind helpen om lekker onder de dekens te kruipen en in slaap te vallen. Hier zal je de komende jaren ook profijt van hebben, wanneer je kind je iets toe wil vertrouwen.
Het is niet onwaarschijnlijk dat je een aantal veranderingen hebt opgemerkt wat betreft de eetlust van je kind. De ene dag lijkt het alsof hij uitgehongerd is en op andere dagen eet hij bijna niks. Je peuter heeft mogelijk ook duidelijke favorieten. Denk er, hoewel het oké is om je kind zijn favoriete eten te geven, wel aan om je kind een verscheidenheid aan gezonde etenswaren te geven. Zet hem regelmatig nieuwe gerechten voor en blijf, ook al zal hij het misschien aanvankelijk niet willen, hem het eten toch geven. Uiteindelijk zal hij de gerechten proberen en zichzelf wellicht verrassen met een nieuwe favoriete maaltijd! Dat je kind een bepaald soort eten afwijst, betekent niet dat hij het niet lekker zal vinden. Peuters durven vaak geen nieuwe gerechten te proberen. Maak er geen heisa van als hij het niet opeet. Geef het hem de volgende keer gewoon weer. Geef je kind altijd hetzelfde te eten als wat de rest van het gezin eet en voorkom het serveren van verschillende maaltijden.
Kindjes van twee bijten, slaan, knijpen en schoppen andere mensen. De meeste kinderen zullen dit doen wanneer ze boos of gefrustreerd zijn. Wanneer je peuter dit doet, zeg hem dan heel duidelijk, 'Niet bijten. Bijten doet de ander pijn.' Zet je kind apart en leg hem uit dat wat hij deed, pijn doet en dat dat onaanvaardbaar is. Bijt, sla, schop of knijp je kind nooit terug. Dit zal geen eind maken aan het probleem en het kan je kind juist leren dat het mag.
Praat erover met je kind, in plaats van tegen hem. Hij zal meestal begrijpen wat je zegt en zal vaak interessante dingen terug te zeggen hebben. Probeer je kind aan te moedigen door open vragen te stellen zodat hij hier op kan reageren. Vertel je kind dat wat hij zei interessant, grappig of tof was. Laat hem weten dat je zijn meningen en opvattingen waardeert.
Ontwikkeling: Fysiek
- Probeert ballen te vangen.
- Rent liever dan dat hij loopt.
- Houdt ervan om op lage muurtjes te lopen.
- Kan goed met ballen gooien.
Ontwikkeling: Cognitief
- Kan veel bekende voorwerpen benoemen.
- Begrijpt wat 'straks' betekent en zal beginnen te wachten.
- Kan vragen om eten en drinken.
- Weet waar dingen horen.
- Kan torens bouwen van 8 blokken.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Bang van dieren, treinen, stormen en andere geluiden.
- Bazig.
- Kan slaan of bijten wanneer hij boos is.
- Is soms opstandig.
- Ego stisch - 'Mijn!'.
Geschikt speelgoed
- Speelgoed waar je op kunt rijden.
- Handpoppen.
- Boekjes.
- Zachte klei.
- Doe-alsof-speelgoed.
- Badspeeltjes.
- Tekenmateriaal.
- Poppen en knuffels.
- Alfabet- en nummerspeelgoed.